Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Financial Times: Γιατί είναι υπό κατάρρευση και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ Πηγή: Financial Times: Γιατί είναι υπό κατάρρευση και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ |

Η Ελλάδα αγωνίζεται να αποφύγει την κατάρρευση μιας δεύτερης μεγάλης ιδιωτικοποίησης, αυτής του ΟΠΑΠ, κινδυνεύοντας να αναγκαστεί από την Τρόικα ακόμα και σε διορισμό ξένων διαχειριστών για την πώληση της ελληνικής κρατικής περιουσίας, γράφουν οι Financial Times.....

Το πρόβλημα με την πώληση του ΟΠΑΠ, αξίας 700 εκατ. ευρώ, απειλεί να προκαλέσει νέα ένταση με τους διεθνείς πιστωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι φοβούνται ότι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων θα απαιτήσει περαιτέρω περικοπές για να διατηρηθεί σε τροχιά το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε τι υπαναχωρεί η Emma Delta 
«Η Emma Delta - ένα σχήμα προσφοράς που υποστηρίζεται από τον Ελληνα μεγιστάνα του πετρελαίου Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Jiri Smejc - έκανε τη μοναδική προσφορά στο ελληνικό κράτος για το 33% του ΟΠΑΠ.
Πλέον η Emma Delta θέλει να ακυρώσει δύο στοιχεία της συμφωνίας: μία τριετή σύμβαση 110 εκατ. ευρώ με την Ιντραλότ και τα 12 χρόνια παραχώρησης της κλήρωσης του Λαχείου στο ελληνικό κράτος σε αντάλλαγμα μία προκαταβολή 190 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε επίσημες καταγγελίες της Emma Delta ότι απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να αναλάβει νομική δράση, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.
Ερχονται διεθνείς διαχειριστές στο ΤΑΙΠΕΔ;
«Το ΤΑΙΠΕΔ απέτυχε να παραδώσει μια ιδιωτικοποίηση – ναυαρχίδα, όταν η Gazprom απροσδόκητα αποχώρησε από την υποβολή προσφορών για τη ΔΕΠΑ προμηθευτή φυσικού αερίου. Εάν αποτύχει και με τον ΟΠΑΠ, η τρόικα αναμένεται να αυξήσει την πίεση και να διορίσει διεθνείς διαχειριστές, στη θέση των Ελλήνων του ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβουν στην πορεία να πουλήσουν τα 15 δισ. ευρώ των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ αναμένονταν να καλύψουν περίπου το ήμισυ των 2,6 δισ ευρώ, που είναι ο φετινός στόχος για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αν δεν πωληθεί ο ΟΠΑΠ, το εν λόγω προσδοκώμενο ποσό θα πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ.
Ο Στέλιος Σταυρίδης, ο τρίτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε ένα χρόνο, επιμένει ότι η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ δεν πρέπει να αλλάξει. «Η αξιοπιστία της χώρας είναι σε κίνδυνο», είπε. «Έχουμε κάνει σαφές ότι είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι [στο ΤΑΙΠΕΔ] και ότι κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εργασία μας». Είπε επίσης, ότι ήταν «συγκρατημένα αισιόδοξος» για να πείσει την Emma Delta να ρίξει τις απαιτήσεις της. «Εμείς διαπραγματευτήκαμε συμφωνία για τον ΟΠΑΠ με διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική».
Ποιοι ελέγχουν την Emma Delta
Ο κ. Μελισσανίδης ελέγχει την Aegean Marine Petroleum Network, έναν παγκόσμιο προμηθευτή καυσίμων πλοίων που αναφέρονται στο New York Stock Exchange. Ο κ. Smejc είναι ο ιδιοκτήτης του Emma Capital, μιας εταιρείας επενδύσεων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα.
Οι άλλοι εταίροι του σχήματος είναι επίσης οικονομικοί επενδυτές: Η ρωσική ICT, η σλοβακική J & T, η τσεχική KKCG και ο Χρήστος Κοπελούζος, ένας Ελληνας επιχειρηματίας με δεσμούς με την Gazprom. Lottomatica και μια ιταλική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών.
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Emma Delta έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ προσφέροντας 652 εκατ. ευρώ αλλά δεν προχωρεί στην υπογραφή της σύμβασης καθώς θέλει να ακυρωθούν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ με τα Λαχεία και την Ιντραλότ.


Πηγή: . iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου