Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Από την Χαλικιδική του Καραμανλή, στο Φάληρο του Σαμαρά..

34 χρόνια μετά το 1ο Συνέδριο του Κόμματος τον Μάιο του 1979 στη Χαλκιδική, άνοιξε, χθες, τις εργασίες του το 9ο Συνέδριο της ΝΔ. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διανύοντας 39 χρόνια ζωής....
έχει πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια 9 Συνέδρια. Θα επιχειρήσουμε, σήμερα, να ξετυλίξουμε το κουβάρι της Ιστορίας δείχνοντας από πού ξεκίνησε η μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς και που πραγματικά βρίσκεται σήμερα.
Κάθε συνέδριο της αποτελεί και μία ιστορία. Μια ιστορία άλλοτε… πονεμένη,  με εσωκομματικές έριδες, υπόγειες αντιπαραθέσεις, αμφισβητήσεις προς την ηγεσία, πολιτικούς συμβιβασμούς και παρασκήνιο. Με φανερούς και αφανείς «ήρωες», με μέτωπα που παρέμειναν και μετά τη λήξη των συνεδρίων ανοιχτά, με .. περιπέτειες στη διατύπωση ξεκάθαρης ιδεολογίας. Και άλλοτε πάλι, μια ιστορία διανθισμένη με ελπίδες (πρωτίστως κομματικές) για νέες αρχές, συσπείρωση των στελεχών, δημιουργία εντυπώσεων θετικών στην κοινή γνώμη και ενίσχυση του εκάστοτε αρχηγού.
Το πρώτο συνέδριο της ΝΔ πραγματοποιείται πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της στις 7 Μαΐου  του 1979 στη Χαλκιδική . Στο περιθώριο του εκδηλώνεται η πρώτη ουσιαστικά αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυκλοφορεί προκήρυξη που φέρνει την υπογραφή «Κίνηση της Βόλβης» με την οποία ζητείται η μετατροπή της από αρχηγικό κόμμα σε κόμμα αρχών. Πίσω από την «Κίνηση» βρίσκονται κάποια στελέχη που δεν είχαν, τότε, δυνατότητα πρόσβασης στο συνέδριο, τα οποία , μάλιστα καταγγέλλουν ότι οι 200 σύνεδροι είναι διορισμένοι.
Στο συνέδριο αυτό καθορίστηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος , δηλαδή «ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός».  Το συνέδριο της Χαλκιδικής ήταν το πρώτο που πραγματοποίησε κόμμα στα χρόνια της μεταπολίτευσης και για το λόγο αυτό ο Κων. Καραμανλής είχε πει: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευχή μου να μας μιμηθούν και οι αντίπαλοί μας για το καλό το δικό τους και του τόπου.»
Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλη του 1977, πραγματοποιήθηκε και πάλι στην Χαλκιδική προσυνέδριο με θέμα οργανωτικά θέματα ( καταστατικό, κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων).
Το δεύτερο συνέδριο της ΝΔ πραγματοποιείται επτά χρόνια αργότερα – τον Φεβρουάριο του 1986 στη Θεσσαλονίκη- με πρόεδρο του κόμματος τον Κων. Μητσοτάκη. Είχαν προηγηθεί δύο πρόεδροι της ΝΔ κ.κ. Γ. Ράλλης και Ε. Αβέρωφ οι οποίοι δεν πραγματοποίησαν κανένα συνέδριο. Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία για τον πρόεδρο της οποίος είχε χάσει τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 1985 και από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ ο Κων. Στεφανόπουλος μαζί με 9 βουλευτές. Με το συνέδριο αυτό ο Κων. Μητσοτάκης επιχείρησε να στέψει την ΝΔ σε πιο φιλελεύθερες πολιτικές. Οι συγκρούσεις μάλιστα μεταξύ νεοφιλελεύθερων και υποστηρικτών του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού» ήταν σφοδρότατες. Η συμβιβαστική λύση τελικά που βρέθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα είχε σαν αποτέλεσμα η μεν ιδεολογική διακήρυξη να αναφέρεται στις αρχές τις Χαλκιδικής, το δε πολιτικό πρόγραμμα να περιέχει πιο φιλελεύθερες πολιτικές. Μάλιστα στο συνέδριο αυτό Διοικούσα Επιτροπή μετονομάστηκε σε Κεντρική Επιτροπή, και μαζί με το συνέδριο αποτελούσαν τα κυρίαρχα όργανα του κόμματος.
Το 3ο Συνέδριο της ΝΔ πραγματοποιείται στις 22-24 Απριλίου του 1994 και την βρίσκει  στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά την πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Οκτώβρη του ’93.Πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ o οποίος κηρύσσει από το βήμα του Συνεδρίου την επιστροφή της ΝΔ στις ρίζες του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και καθιστά ως στρατηγική επιδίωξη « την ειρηνική επανάσταση με αξιοπιστία». Αποκηρύσσετε μάλιστα στο συνέδριο αυτό – με ανάλογη πρόβλεψη στο καταστατικό- ο νεοφιλελευθερισμός. Αυτό θα κάνει έξαλλους του υποστηρικτές του Μητσοτακισμού  π.χ Ανδριανόπουλος. Από τα αξιοσημείωτα, πρώτη στην Κεντρική Επιτροπή εκλέγεται η Ντόρα Μπακογιάννη.
Το 4ο Συνέδριο στις 21-23 Μαρτίου του 1997 ήταν το πρώτο στην ιστορία της ΝΔ που εξέλεξε Πρόεδρο. Για το λόγο αυτό η σύνθεσή του ήταν διευρυμένη. Στην πρώτη ψηφοφορία ο Κώστας Καραμανλής κατέλαβε τη ν πρώτη θέσε με (40,73%), ο κ. Γιώργος Σουφλιάς τη δεύτερη με (30,52%), ο Μιλτιάδης Έβερτ της Τρίτη(25,34%) και ο Βύρων Πολύδωρας της τέταρτη με (3,4%) . Στο δεύτερο γύρο εξελέγη πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής με (69,16%) έναντι του Γιώργου Σουφλιά με (30,84%). Η εκλογή προέδρου επισκίασε όλες τις άλλες εργασίες του συνεδρίου που αφορούσαν το καταστατικό και το πρόγραμμα.
Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2000, 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου, διεξάγεται έκτακτο συνέδριο αρχών και θέσεων έχοντας προεκλογικό κλίμα. Το Ιούνιο του ίδιου έτους διεξάγεται ακόμη ένα έκτακτο συνέδριο μετά την ήττα των εθνικών εκλογών θέλοντας ο πρόεδρος Κώστα Καραμανλής να επιβεβαιώσει την ιδεολογία του κόμματος και να ανανεώσει την οργανωτική δομή του.
Το 5ο Συνέδριο διεξάγεται ένα χρόνο αργότερο (30 Μάρτιου - 1 Απριλίου) και κυριαρχεί η πανηγυρική επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά.
Τα επόμενα δύο συνέδρια 6ο και 7ο, το 2004 και το 2007, μήνα Ιούλιο, βρίσκουν την ΝΔ στην εξουσία έπειτα από 11 χρόνια. Σε αυτό του 2004 ο Κ. Καραμανλής έχοντας κερδίσει τις εθνικές εκλογές παρουσιάζει το ιδεολογικό «μανιφέστο» του κόμματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του μεσαίου χώρου.
Προεκλογικό άρωμα είχε το συνέδριο του 2007 αφού μετά από δύο περίπου μήνες πραγματοποιήθηκαν εθνικές εκλογές τις οποίες κέρδισε η ΝΔ.
Το Νοέμβριο του 2009 πραγματοποιείται έκτακτο συνέδριο μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος  στις εθνικές εκλογές και λίγο πριν την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση. Οι τρείς υποψήφιοι για την αρχηγία, Α. Σαμαράς, Ν. Μπακογιάννη και Π. Ψωμιάδης δίνουν το ιδεολογικό τους και όχι μόνο στίγμα.
Το 8ο Συνέδριο πραγματοποιείται στις 25-27 Ιουνίου του 2010 με νέο πρόεδρο του κόμματος τον Αντώνη Σαμαρά. Πραγματοποιείται σε ένα δύσκολο διάστημα μετά την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, πράγμα που ο Α. Σαμαράς καταψήφισε και οδήγησε την Ντόρα Μπακογιάννη στην πόρτα της εξόδου. Το συνέδριο αυτό έχει ως κεντρικός σύνθημα «Νέα Αφετηρία» θέλοντας ο κ. Σαμαράς να αναδείξει το Λαϊκό Κόμμα που θα διαδεχθεί την «παράταξη του μεσαίου χώρου».  Τον Νοέμβριο του 2011 ο κ. Σαμαράς, από σκληρός αντιμνημονιακός μεταμορφώνεται σε μνημονιακός, στηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου και ψηφίζει τον Φεβρουάριο του 2012 τον 2ο μνημόνιο διαγράφοντας μάλιστα 22 Βουλευτές του.

Το 9 ο Συνέδριο της ΝΔ διεξάγεται αυτό το Σαββατοκυριάκο και βρίσκει την ΝΔ στην κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Κεντρικό σύνθημά του είναι το «Νέα Ελλάδα». Αυτό όμως που φάνηκε από την ομιλία του προέδρου της κ. Α. Σαμαρά, με την οποία άνοιξαν οι διαδικασίες του συνεδρίου, είναι ότι το περίφημο προσκλητήριο της επανένωσης της Κεντροδεξιάς θα είναι εξίσου επιτυχημένο με το πολυδιαφημισμένο «success  story» και με μοναδικό αποτέλεσμα την συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Από τη μια ο  μοναδικός ιδεολογικός πόλεμος που αναδεικνύεται είναι η δυσαρέσκεια εκείνων που δεν κατάφεραν να υπουργοποιηθούν ή εκείνων που δεν κατάφεραν να πάρουν κάποια θέση στον κρατικό μηχανισμό και βρίσκουν τον βήμα του συνεδρίου για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.  Από την άλλη υπάρχουν οι στημένες ομιλίες σε θεματικές ενότητες που δημιουργούν την αίσθηση στον απλό κόσμο ότι το κυβερνητικό κόμμα έχει προ πολλού χάσει την επαφή με τη βάση του και την κοινωνία.

Δεξιός Οπισθοφύλακας



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου