Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Τα «εκρηκτικά» δίδυμα της κυβέρνησης

Η επίφοβη συγκατοίκηση θέτει σε επιφυλακή Μαξίμου και Ιπποκράτους


FOSPHOTOS

Η σύσταση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά προς τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου για δωρικότητα, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί πρέπει να συνυπάρξουν....
αρμονικά τουλάχιστον μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας νέας κυβερνητικής κρίσης.
Παρελθόν έχουν οι σχέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Θανάση Τσαυτάρη με τον αναπληρωτή υπουργό, Μάξιμο Χαρακόπουλο. Μολονότι αμφότεροι παραμένουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τον ανασχηματισμό, καλούνται να επιδείξουν αλλαγή συμπεριφοράς με στόχο την επίσπευση του κυβερνητικού έργου, καθώς πληροφορίες θέλουν τους δυο τους να ανταλλάσσουν ελάχιστες κουβέντες.
Η εκκαθάριση της ΕΡΤ ΑΕ και η επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτελούν το αγκάθι στις σχέσεις των κυρίων του Τύπου, Σίμου Κεδίκογλου και Παντελή Καψή. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απώλεσε το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που στοιχηματίζουν σε αλληλεπικάλυψη δηλώσεων μεταξύ του Σίμου Κεδίκογλου και Παντελή Καψή, φοβούμενοι μια επικοινωνιακή Βαβέλ.
Ήδη, ο υφυπουργός αρμόδιος για την ΕΡΤ, Παντελής Καψής συμπεριέλαβε τους εργαζόμενους στη λύση και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, προσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.
Τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνει δικαιωματικά το υπουργείο Υγείας. Η παρουσία στο τιμόνι του πληθωρικού Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε ήδη μια αποχώρηση από την νέα κυβέρνηση (αυτή της Σοφίας Βούλτεψη) και οι μνημονιακοί στόχοι δεν μπορούν να περιμένουν. Στοίχημα για τους υφυπουργούς Αντώνη Μπέζα και Ζέτα Μακρή είναι το αν θα παρασύρουν στη δουλειά τον κ. Γεωργιάδη, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ή θα αφεθούν συνολικά στις σειρήνες της δημοσιότητας.
Τα προγράμματα ανεργίας εικάζεται ότι θα δυσχεραίνουν τη σχέση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού, Βασίλη Κεγκέρογλου. Η εστίαση του ΠΑΣΟΚ στην ανάσχεση της ανεργίας (όπως την περιέγραψε ήδη ο κ. Βενιζέλος στην τοποθέτησή του κατά την παρθενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου), η παρελθούσα κρίση με την απομάκρυνση του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια και η προηγούμενη θητεία του κ. Κεγκέρογλου στο ίδιο υπουργείο αναδεικνύουν όχι μόνο την ανάγκη για αγαστή συνεργασία, αλλά και ένα πολιτικό παιχνίδι που θα κριθεί στις λεπτομέρειες.
Σε ένα προνομιακό υπουργείο, όπως αυτό του Πολιτισμού καλούνται να συνυπάρξουν ο έμπειρος υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο «καραμανλικός» υφυπουργός, Γιάννης Ανδριανός. Η δημοσιογραφική ιδιότητα και των δύο θα διευκολύνει ή όχι τη συγκατοίκησή τους διερωτώνται αρκετοί, που περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής.
Ένας βαθύς γνώστης του αντικειμένου, ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η μέχρι πρότινος η διακριτική θητεία του Ευάγγελου Λιβιεράτου στο ίδιο υπουργείο επέτρεπε πρωτοβουλίες και προβολή και στους υπόλοιπους της πολιτικής ηγεσίας, τον αναπληρωτή υπουργό, Σταύρο Καλαφάτη και τον υφυπουργό, Ασημάκη Παπαγεωργίου. Η έλευση ωστόσο του καταρτισμένου, Γιάννη Μανιάτη και η στρατηγικής σημασίας ενεργειακή πολιτική ίσως ανατρέψουν τα δεδομένα.
Συνύπαρξη κορυφής λαμβάνει χώρα και στο υπουργείο Άμυνας, αφού στη θέση του υπουργού τοποθετήθηκε θορυβωδώς ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και η μέχρι πρότινος Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ηγετικό στέλεχος, Φώφη Γεννηματά. Προβεβλημένοι και με πλούσια πολιτική διαδρομή και οι δύο θα συνυπάρχουν στη Λεωφόρο Μεσογείων, αν και τα πρώτα δείγματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, αφού κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ουδείς θυμήθηκε να δώσει το λόγο στην κα Γεννηματά.
Σκληροπυρηνικοί και μαχητικοί, Γιάννης Μιχελάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος μετακόμισαν στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ο υπουργός και υφυπουργός Εσωτερικών αντίστοιχα καλούνται να προετοιμάσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αρκεί να παραμερίσουν το κομματικό συμφέρον έναντι της σωτηρίας της πατρίδας.
Τέλος, την «καυτή» πατάτα της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα κρατούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά παράταση για «τα μπάνια του λαού» στο πρόγραμμα απολύσεων που ζητά επισταμένα η τρόικα μέχρι το Σεπτέμβρη. Όταν όμως έρθει το «καυτό» φθινόπωρο, θα αποδειχθεί στην πράξη η δυνατότητα κοινού βηματισμού με την υφυπουργό, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ή θα τηρηθούν αποστάσεις ασφαλείας μπροστά στις απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου