Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η φρίκη επέστρεψε στην πλατεία Ταχρίρ

Μία Ολλανδή φωτογράφος έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – Έχουν δημιουργηθεί ομάδες περιφρούρησης για να βοηθούν τις γυναίκες να αποφεύγουν τους βιαστές!.....

Την ώρα που η ειρήνη στην Αίγυπτο κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, με τον στρατό να στέλνει τελεσίγραφα και τον πρόεδρο Μόρσι να μην υποχωρεί, φαίνεται πως κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Νέο κύμα σεξουαλικών επιθέσεων σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, ενώ το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ όλο και μεγαλώνει. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που έχει δημιουργηθεί μια ομάδα περιφρούρησης από άντρες, η οποία προστατεύει τις γυναίκες από τους επίδοξους βιαστές, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Την ημέρα, η εικόνα στην πλατεία Ταχρίρ είναι εντελώς διαφορετική. Άνθρωποι διαδηλώνουν δείχνοντας την αλληλεγγύη τους, ενώ οικογένειες με παιδιά συμμετέχουν ενεργά, δίνοντας μια χαρούμενη νότα στη διαμαρτυρία. Όμως καθώς πέφτει η νύχτα το σκηνικό αλλάζει. Μόνο την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 46 προσπάθειες βιασμού, κυρίως το βράδυ.

Ομαδικός βιασμός 22χρονης Ολλανδής

Ακόμα ένα κρούσμα έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν σημειωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Την Παρασκευή μία 22χρονη Ολλανδή έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, στην πλατεία Ταχρίρ. Η άτυχη κοπέλα συμμετείχε στη συγκέντρωση, ενώ αμέσως μετά το περιστατικό η πρεσβεία της Ολλανδίας την έστειλε στην πατρίδα της. 

Ο εισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το περιστατικό. Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης η νεαρή συνεργαζόταν με μια αιγυπτιακή οργάνωση και είχε πάει στην πλατεία για να βγάλει φωτογραφίες.

Μόνο την Παρασκευή αναφέρθηκαν επτά βιασμοί! Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση, καθώς όπως υποστηρίζουν με τους βιασμούς απαξιώνεται η διαμαρτυρία και κάνει τους ανθρώπους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Την Κυριακή η κατάσταση έγινε χειρότερη. Καταγράφηκαν 46 κρούσματα, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.

«Πόλεμος» ανθρωπιστικής οργάνωσης κατά του βιασμού με την κυβέρνηση
«Πολλές περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά σοβαρές, ενώ σε άλλες απαιτείται ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη», ανέφερε στο Associated Press μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης κατά ων σεξουαλικών επιθέσεων (Anti-Sexual Harassment/Assault), αποδεικνύοντας την τραγικότητα της κατάστασης. Μάλιστα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν περιπολίες, κυρίως τις βραδυνές ώρες, στην πλατεία, ώστε να αποτρέψουν πιθανό βιασμό.

Δημοσιογράφος του AP έγινε αυτόπτης μάρτυρας επίθεσης σε γυναίκα. Ομάδα αντρών είχε περικυκλώσει μια Αιγύπτια και κουνούσαν απειλητικά ξύλινα μπαστούνια προς το μέρος της. Η γυναίκα ούρλιαξε και έπεσε στο έδαφος. Ορισμένοι προσπάθησαν να την βοηθήσουν, αλλά μάταια, καθώς η ομάδα των αντρών ήταν αποφασισμένη. Όπως ο ίδιο είπε, «το τι έγινε μετά είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς...».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως είδε το περιστατικό και πως όποιος προσπαθούσε να βοηθήσει την κοπέλα, γινόταν στόχος προσβολών και απειλών. Ο 35χρονος Nabil Mitry κατήγγειλε στα διεθνή μέσα πως η αστυνομική παρουσία ήταν ανύπαρκτη.

«Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει πουθενά η αστυνομία. Δεν υπάρχει ασφάλεια. Αν υπήρχε πιο έντονη αστυνομική παρουσία, τότε δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα», είπε ο Mitry.

Εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία υποστηρίζει τον πρόεδρο Μόρσι, κάλεσε τους διαδηλωτές να υποστηρίξουν την οργάνωση που προστατεύει τις γυναίκες. Ωστόσο η ίδια η οργάνωση ήταν επιφυλακτική απέναντι σε αυτή τη δήλωση, αναφέροντας: «δεν πιστεύουμε στην ξαφνική ανησυχία της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών και το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν με ασφάλεια», ενώ η ανακοίνωσή τους καταλήγει με έναν τόνο ειρωνείας: «Όλοι γνωρίζουμε την συνεισφορά τους στην ισότητα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου